Augustová súťaž: Ochutnajte svet s Travel Channel a vyhrajte

 

Súťaž je už skončená, všetkým zapojeným patrí srdečná vďaka za všetky fotografie a veríme, že naše letné recepty chutili celej rodine.

Počas celého mesiaca august ste si mohli naladiť kanál Travel Channel vo vašej domácnosti cez anténu a precestovať svet aj z pohodlia domácnosti.

Počas tohto mesiaca sme Vám priniesli recepty v spolupráci s Katarínou Kopúnovou, ktoré pocit zo spoznávania nových krajín ešte umocnili. Na našom facebooku ste mohli vyskúšať Katkine ľahké recepty vhodné nielen na letné dni. Každý týždeň sme priniesli nový recept, postup nájdete aj v tomto článku. Fotky našich fanúšikov nájdete v linku pod jednotlivými receptami, môžete si ich pozrieť. 

Najodvážnejších a najakčnejších kuchárov sme sa rozhodli odmeniť. A odmenili sme až troch z vás!

Súťaž už skončila, ďakujeme všetkým za zapojenie.

Želáme vám dobrú chuť
Tím Plustelka a Katka

 

Chorvátsko:
Chorvátska Blitva (zemiaky s cesnakom a mangoldom)

O jedle:
V Chorvátsku sa bežne podáva ako príloha k mäsu alebo rybám ale skvelo sa kombinuje aj s vajíčkami na akýkoľvek spôsob. Ľahký obed alebo rýchla večera. Skvelá kombinácia sviežej listovej zeleniny a sýtych zemiakov

Suroviny:

  • 400 g zemiakov
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 viazanička mangoldu alebo špenátu
  • 2 vajcia
  • zopár plátkov slaninky alebo prosciutta
  • soľ a korenie

Postup:

Zemiaky ošúpeme, nakrájame na menšie kocky a uvaríme v osolenej vode domäkka. Na panvici rozohrejeme olej a uvarené zemiaky na ňom jemne opečieme. Pridáme na plátky alebo nadrobno nakrájaný cesnak a restujeme ešte asi minútku. Nakoniec pridáme mangold alebo špenát nakrájaný na pásiky, posolíme a pokoreníme. Restujeme kým mangold nezmäkne. Podávame s plátkom opečenej slaninky alebo prosciutta a s ľubovoľne pripraveným vajíčkom. Na obrázku je pošírované vajíčko, ktoré pripravíme tak, že vodu privedieme tesne pred bod varu kedy iba jemne bublinkuje, lyžicou vodu roztočíme a do víru vlejeme rozklepnuté vajíčko. Varíme ho 3 minúty a po vytiahnutí z vody ihneď podávame. Pred podávaním môžeme vajíčko osoliť, okoreniť, prípadne jemne posypať červenou paprikou alebou iným obľúbeným korením.

 

 

Prezrieť fotky od fanúšikov

 

Taliansko:
Hubové penne s kurkumou a citrónovou kôrou

O jedle:
Rýchle a ľahko pripraviteľné talianske jedlo. Jednoduchý smotanovo-hubový základ s osviežujúcou a aromatickou citrónovou kôrou. Dochutené letnými bylinkami. Farebné letné jedlo s kurkumou, ktorá je plná antioxidantov, pôsobí proti zápalom a omáčke dodáva žiarivú žltú farbu.

Suroviny:

  • 300 g penne alebo iných obľúbených cestovín
  • 1 malá cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžička ľubovoľných sušených byliniek
  • 1/2 lyžičky kurkumy
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 2 hrste kuriatok, šampiňónov alebo iných húb
  • 200 ml smotany
  • hrsť petržlenovej vňate
  • 1/4 citróna
  • kúsok parmezánu
  • hrsť pažítky
  • 1 jarná cibuľka
  • 2 lyžice olivového oleja

 

Postup:

Na olivovom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľku a cesnak. Keď sú zlatisté, pridáme soľ, čerstvo zomleté čierne korenie, sušené bylinky a kurkumu. Orestujeme ešte zopár sekúnd, kým koreniny začnú rozvoniavať a pridáme nakrájané huby, ktoré udusíme pod pokrievkou. Keď sú huby takmer hotové, podlejeme smotanou, pridáme nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať, pár kvapiek citrónovej šťavy a trochu nastrúhanej kôry z citróna. Privedieme do varu, odstavíme a zmiešame s cestovinami, ktoré sme uvarili obvyklým spôsobom v osolenej vriacej vode. Podávame posypané parmezánom, pažítkou a nadrobno nasekanou jarnou cibuľkou.

 

 

Prezrieť fotky od fanúšikov

Španielsko:
Letná studená polievka

O jedle:
Osviežujúce jedlo na horúce dni. Sladké letné paradajky, šťavnatá uhorka a paprika. Jemne pikantná z kayanského korenia.

Suroviny:

  • 700 g paradajok
  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika
  • 1/2 uhorky
  • 1 šalotka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 jarná cibuľka
  • hrsť čerstvej bazalky
  • 3-4 kúsky chleba
  • šťava z 1/2 citróna
  • 1/4 lyžičky kayanského korenia
  • soľ a korenie podľa chuti
  • olivový olej

 

Postup:

1 krajec chleba nakrájame na kocky a zalejeme asi 150 ml čistej vody. Ďalšie 2-3 krajce nakrájame na kocky a opečieme na olivovom oleji dochrumkava. Paradajky vložíme do vriacej vody. Keď ich šupka praskne, premiestnime ich do studenej vody a ošúpeme. Všetky suroviny vrátane ošúpaných paradajok nakrájame na menšie kúsky a vložíme do mixéra. Pridáme namočený chlieb a zmixujeme na hladký krém. Podávame vychladené s opečeným chlebom, nadrobno nakrájanou farebnou paprikou, lístkami bazalky a pokvapkané olivovým olejom.

 

 

Prezrieť fotky od fanúšikov

Aktuality