V najnovšom čísle Vášho Plustelka Magazínu nájdete:

  • Otta prináša bezplatný vzdelávací obsah pre celú rodinu

  • Silná jeseň na staniciach Viasat

  • Nové napínavé príbehy na Epic Drama

  • Precestujte svet s novou kuchárskou šou so slovenským šéfkuchárom Gabom Kocákom
    ->>> V článku nájdete aj exkluzívny recept na čokoládové sufflé s kozím syrom, kávovým mascarpone a kamienkami z bielej čokolády! <<<-


 

Otta prináša bezplatný vzdelávací obsah pre celú rodinu!

Interaktívna služba OTTA rozšírila svoju ponuku o atraktívny vzdelávací obsah pod názvom „OTTA AKADÉMIA“.

Otta akadémia predstavuje digitálnu knižnicu na vašej TV obrazovke, notebooku, mobile či tablete, kde môžete nájsť pestrý a zmysluplný obsah z domácej i zahraničnej produkcie. Prináša pre vašu domácnosť stovky vzdelávacích videí a zaujímavosti, a to všetko na jednom mieste a úplne bezplatne.

Ponuka je vyskladaná z tematických oblastí ako matematika, fyzika, chémia, biológia či veda a technika. Obsah sa však bude postupne dopĺňať aj z oblasti histórie, geografie či iných oblastí. Ide o zábavnú formu vzdelávania pre celú rodinu, ktorá prebúdza záujem a pomáha nielen zapamätať si učivo, ale aj naučiť sa veľa nových vecí.

Jednotlivé videá sú bez reklamy, takže sa môžete vzdelávať a objavovať bez rušivých elementov. Stačí len kliknúť na www.otta.sk a jednoduchou registráciou získate neobmedzený prístup do domácej digitálnej knižnice.  K dispozícii na stiahnutie je aj aplikácia otta (dostupná v Google Play a App Store).

Učenie s otta akadémiou je atraktívnejšie a zábavnejšie pre všetky vekové kategórie (bez obmedzenia veku). Vyskúšajte otta akadémiu a objavte množstvo skvelých online materiálov, v ktorých nazriete do tajomstiev prírody, objavíte svet čísiel či prídete na chuť fyzike alebo chémii.

 

Vikingovia, medvede aj rozsiahle mega stavby, to je jeseň na televíznych staniciach Viasat

V októbri a v novembri sa na televíznych staniciach Viasat môžete tešiť na zaujímavé programy, ktoré sa do značnej miery budú venovať Austrálii, ale na svoje si tiež prídu milovníci severskej a stredoeurópskej histórie či milovníci prírody a medveďov.


VIASAT HISTORY

Silný jesenný program odštartuje už 5. októbra o 22:00, kedy sa na obrazovkách po prvýkrát objaví dokumentárny seriál Posledná cesta Vikingov, ktorý sleduje týchto severských bojovníkov v období veľkých zmien. Seriál, ktorý vysiela televízna stanica Viasat History, ukáže napríklad aj to, akým spôsobom ovplyvnil tento severský národ život aj inde v rámci Európy, napríklad vo Francúzsku, kde sa tiež doplavili.

A na Viasat History ešte zostaneme. 16. novembra tu totiž začína seriál s názvom Tajomstvo templárskych rytierov, ktorý sa pokúsi aspoň čiastočne prísť na kĺb záhadám súvisiacich s týmto cirkevným rytierskym rádom. V stredoveku patrili k najmocnejším svojho druhu. Aj napriek tomu, že tento rád oficiálne fungoval len necelé dve storočia, jeho názov dodnes rezonuje a väčšina z nás si ho spája s romantickou časťou „doby temna“. Čo ste možno nevedeli, moc rádu siahala aj do vtedajších slovenských zemí.

 


VIASAT NATURE

12. októbra o 18:35, odporúčame prepnúť na televíznu stanicu Viasat Nature, na ktorej pôjde prvý diel dokumentu s názvom Záchrana divokých medveďov. Tento seriál odohrávajúci sa v Kanade prichádza s treťou sériou, v ktorej budeme svedkami nie len záchrany „nových“ divokých mláďat, ale aj zranených jedincov či vypustenie „starých“, teda minuloročných, späť do prírody. Tím záchranárov stojí často pred dilemou či je konkrétne divoké zviera schopné a pripravené na prežitie v divočine. Kombinácie drámy, komédie a neodolateľnej roztomilosti vás určite chytí za srdce.  

Viasat Nature ponúka ešte viac. 7. októbra o 20:00, odštartuje v premiére ďalší nový dokument Veľký bariérový útes: Živý poklad. Štáb v ňom sleduje stav fauny a flóry v okolí tohto „morského pralesa“, ktorý je v dnešnej dobe bohužiaľ stále viac ohrozený činnosťou človeka. My, ľudia, sme však na jeho fungovaní existenčne závislí. Tento najväčší živý útvar, skladajúci sa prevažne z koralov, je možné vidieť aj z vesmíru a tvorí základ potravinového reťazca jedného z najbohatších ekosystémov na svete.

 


VIASAT EXPLORE

Ďalšia programová novinka pochádza tiež z Austrálie. Austrálske Mega Metro si môžete v premiére pustiť na televíznej stanici Viasat Explore, a to 21. októbra od 21:45. Sydneyské metro je najväčším, najambicióznejším a najdrahším dopravno-technickým projektom protinožcov.  Čísla, ktoré ho obklopujú sú naozaj pôsobivé. Čiastku, za ktorú bolo postavené – 12 miliárd dolárov – si väčšina z nás ani nedokáže predstaviť. Ak chcete vidieť, ako sa takéto mega metro stavia a ako je v mravenisku robotníkov a medzi obrovskými strojmi jedinec maličký, nezabudnite sa na tento seriál pozrieť spolu s nami.

A nakoniec tu máme novinku v podobe seriálu Aussie Bull Catchers, ktorý pochádza tiež z austrálskej provincie. Premiéra tohto seriálu je naplánovaná na Viasat Explore 3. novembra o 21:45 a sleduje hon na divokých býkov a byvolov pričom zistíme, že takého živobytie je pomerne adrenalínovou činnosťou. Je to práca vysoko riziková, ale ak sa sezóna vydarí, potom muži aj ženy, ktorí ju vykonávajú, môžu za relatívne krátky čas zarobiť pomerne veľa peňazí. Chytanie divokého dobytka je veľmi obľúbenou činnosťou aj medzi pôvodnými obyvateľmi Austrálie, Aborigincami. Opäť ide o chytľavý program, od ktorého až do konca nebudete vedieť odísť.

Nové napínavé príbehy na Epic Drama.

Epic Drama predstaví napínavý detektívny seriál zasadený do roku 1880. Fotoaparáty sú stále lacnejšie a v zemi vznikajú fotografické štúdiá ako po daždi. Preslávený posmrtný fotograf Brock Blennerhasset sa snaží po jednej nehode s pomocnou rukou svojej netere Nancy Vickersovej a nadšeného nového asistenta Conalla Molloye oživiť svoje podnikanie. Zdá sa však, že na scéne s fotografiami mŕtvych je niekto hrozivejší. Vyšetrovanie detektíva Fredericka Regana z kráľovského hradu v Dubline naznačuje, že sa v okolí pohybuje vrah, ktorý sa snaží zarobiť na iných posmrtných pamätných fotografiách, a to fotografiách ľudí v ich smrteľných kŕčoch. S rastúcim počtom mŕtvych musí Blennerhasset, Molloy a Nancy zastaviť vraha, ktorý chce zničiť nie len ich podnikanie, ale aj ich životy.

Fotografie zosnulých si budete môcť pozrieť od piatka 16. októbra o 21:00.

 

Podľa knihy Gyue Lyona Playfaira Tento dom je prekliaty, vznikla jeho mrazivá, trojdielna dramatická séria, založená na desivých a neuveriteľných skutočných udalostiach, ktoré sa odohrali v obyčajnom dome v roku 1977. A Epic Drama vám ich priblíži. V centre príbehu sa nachádza Janet Hodgsonová, 11 ročné dievča, ktoré je terorizované paranormálnou aktivitou prenikajúcou do každej izby alebo by možno bola rada, aby si to každý myslel. Zvláštne bláznivý výskumník Maurice Grosse ide do krajnosti, aby ju ochránil pred podivnými temnými silami v nádeji, že sa sám zmieri s predčasnou smrťou svojej vlastnej dcéry.

Tajomstvo Enfieldu budeme odhaľovať od soboty 31. októbra o 21:00.

Precestujte svet s novou kuchárskou šou so slovenským šéfkuchárom Gabom Kocákom

Radi ochutnávate na dovolenkách miestne špeciality a dostali ste chuť na pravý indický dahl, talianske cestoviny či francúzsky quiche, ale neviete si ich pripraviť? Keďže v momentálnej situácii môžeme cestovať skôr iba prstom po mape, práve kuchyňa môže byť miestom, kde sa vaša cestovateľská duša trochu nasýti. Neprebádané chute orientu a stredomorskej kuchyne vás zlákajú v kuchárskej šou So šéfkuchárom okolo sveta na tie správne miesta už 17. októbra o 21:30 na TV Paprika.

Cestovanie bez hraníc
Slovenský šéfkuchár Gabo Kocák je známy svojím pôsobením v kuchárskej šou a hlavne v michellinských reštauráciách po celom svete. Po rokoch strávených od svitu do mrku v kuchyni si povedal dosť a otvoril si v Poprade svoju vlastnú reštauráciu Doma u nás, kde chce variť hlavne pre obyčajných ľudí. V relácii So šéfkuchárom okolo sveta na TV Paprika spojil lásku k cestovaniu s varením medzinárodnej kuchyne. Môžete sa tak tešiť na prípravu grilovanej kambaly, čokoládového suflé s kozím syrom, ale aj omas fašírok, ako od babičky. Poznačte si 17. október 21:30 a nechajte sa unášať cestovaním v kuchyni na TV Paprika.

Na kuchynské slovíčko
Myslíte si, že sa vyznáte v kuchárskej terminológii a ovládate všetky medzinárodné termíny? Tak si vás vyskúšame! Viete v akej krajine má pôvod omáčka Bearnaise? Ak by ste odpovedali Francúzsko, máte pravdu, aj keď je to omáčka holandského typu, ktorá je paradoxne tiež pôvodom z Francúzska. Výborne sa hodí k steakom a grilovanej zelenine. A čo môže byť taký ramen? Na prvé počutie to zaváňa arabskou kuchyňou, ale opak je pravdou. Ide o japonské jedlo, ktoré pozostáva zo silného vývaru z mäsa a riasy kumbu s vaječnými rezancami, vajíčkami a bambusovými výhonkami. Evokuje aj vo vás názov pak choi nejaké opekané čínske rezance? Ak áno, ste na omyle. Pak choi alebo aj bok choy, či pok choi je síce pôvodom z Číny, ale ide o druh čínskej kapusty. Je plná antioxidantov, vápnika, horčíka draslíka, betakaroténu a takmer celý B-komplex. Využíva sa do šalátov, ale je vhodný aj na grilovanie, či varenie.

Spojenie čokolády so syrom? Nič nemožné!
Chceli by ste prekvapiť svojich hostí lahodným dezertom a zároveň ich vyskúšať, či v ňom zacítia nečakanú ingredienciu? Potom je pre vás ideálnym receptom práve čokoládové sufflé s kozím syrom, kávovým mascarpone a kamienkami z bielej čokolády. Poďme na to!

Budete potrebovať:

200 g masla
• 200 g tmavej čokolády Callebaut
• 140 g múky
• 160 g cukru
• 4 vajíčka
• 50 g kakaa
• 20 g mandlí
• 20 g kozieho syra
• 250 g mascarpone
• 100 ml espresa
• 70 g práškového cukru
• 150 g bielej čokolády
• 100 g vody
• 100 g cukru
• kvety alebo ovocie na ozdobu

Ako na to?

1. Z masla, čokolády múky, vajec, kakaa, mandlí a cukru si spravíme cesto, ktoré nalejeme do formičiek.
2. Do stredu každého sufflé pridáme kúsok kozieho syra.
3. Pečieme na 175 stupňov tak, aby nám suffle zostalo v strede tekuté, čiže približne 10-12 minút.
4. Z mascarpone, kávy a cukru spravíme krém, ktorý dáme do chladu.
5. Bielu čokoládu roztopíme a držíme v teple.
6. Vodu a cukor privedieme do varu a varíme pri teplote 123 stupňov.
7. Čokoládu dáme do miešača, pomaly prilievame cukor a miešame pokiaľ nám nevzniknú malé čokoládové kamienky.
8. Podávame spolu so shuffle a kávovým mascarpone.

DOBRÚ CHUŤ!

Sledujte reláciu So šéfkuchárom okolo sveta s Gabom Kocákom od 17. októbra o 21:30 na TV Paprika.